<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Företag i tillväxt

Spaning från Starta eget-mässan i Älvsjö

13.11.2018 7 min lästid

Drömmer du om att starta företag? I slutet av förra veckan var det dags för Starta eget-mässan i Älvsjö. Mässan är ett bra forum för alla som funderar på att förverkliga sin företagsdröm. Mängder av talare och utställare gav tips, idéer, inspiration och delade generöst med sig att allt man behöver veta för att faktiskt våga ta nästa steg.Här delar jag med mig av min spaning och de bästa tipsen från mässan.

Affärsplan

Du har säkert hört det förr, affärsplanen är A och O. Men hur ska du göra för att det inte ska bli för betungande? Börja med att formulera din idé och skriv ner den. Utifrån detta kan du sedan fylla på din första affärsplan. En bra idé är också att göra en marknadsundersökning och analysera den bransch du tänker ge dig in i. Vilka konkurrenter finns? Vad erbjuder de och hur tar de betalt? Vilka fördelar har du gentemot dem? Bolla dina tankar med personer runt omkring dig. Läs också vår blogg om digitalisering för företagare.

 Starta eget-mässan-blogg

Budget

Gör en budget för ditt företag det första året. Försök även göra samma övning för de första tre åren. Kompetensinventera dina kunskaper och erfarenheter och hur du ska bygga det bästa laget i företaget. Vilken kompetens behöver du omkring dig för att nå dit du vill? Fundera även på hur din egen ekonomi kommer att påverkas och kan se ut de närmaste tre åren.

 

Registrera bolaget

Det finns olika bolagsformer att välja mellan. Se till att tänka igenom vilken bolagsform som passar din verksamhet bäst. När det gäller namn är det inte alltid det bästa att döpa företaget efter ditt eget namn, utan istället till något som förknippas med det du gör eller erbjuder. Undersök även om du behöver söka speciella tillstånd för verksamheten du tänker driva.

 

Finansiering

Det krävs alltid pengar för att starta ett företag. En bank eller Almi Företagspartner kan hjälpa till med att låna ut pengar till uppstarten. Den största utmaningen är just finansieringen. Därför behöver du vara väl förberedd när du ska diskutera finansiering. Mitt tips är att lägga lite tid på hur du ska presentera din idé. Du behöver också kunna visa din affärsplan, en budget samt hur du tänker finansiera företaget. Läs om smarta finansieringslösningar för startups.

 

Kom igång

När du har fått de första delarna på plats är det dags att registrera ditt varumärke, ansöka om F-skatt och moms samt försäkra ditt företag. Du behöver också lansera ditt företag och marknadsföra ditt erbjudande. 

Ganska snabbt kommer du märka att din tid går åt till administration och sådant som kanske inte har med din kärnverksamhet att göra. Försök därför så snart som möjligt att ta hjälp av andra så att du kan fokusera på rätt saker. Kan någon hjälpa dig att bygga en bra första hemsida till exempel så att du kan börja marknadsföra dig? Det är otroligt viktigt att du syns och visar ditt erbjudande. Syns du inte så finns du inte. Sätt också bra rutiner på en gång för snabb fakturering och bokföring och se till att betala in skatt och moms i rätt tid. Om du inte har bra rutiner på plats kan du missa viktiga intäkter.  Läs om hur du kan förenkla för dina kunder att betala.

 

Utveckla företaget

Utvärdera och analysera din affärsplan och budget kontinuerligt så att du snabbt kan uppfatta hur det går och anpassa och förändra om det skulle behövas. Dock är det viktigt att du håller fast vid din idé och strategi som du har satt upp, vågar vara uthållig samt vara medveten om att saker och ting tar tid. När första året har gått och du har ditt första bokslut har du också facit på hur det gått. Då kanske det är dags att utveckla vissa delar eller avveckla det som inte blev riktigt som du hade tänkt dig. Läs fler tips för ditt företags utveckling.

 

Till sist

Var inte rädd för att följa din dröm. Det finns som sagt många tips och råd och hjälp att få, både från nätverk, myndigheter och organisationer. Skaffa dig en mentor som du kan bolla funderingar med, i ett uppstartskede är man ganska ensam med sin idé. Var inte rädd att ta betalt och lita på din magkänsla så har du alla förutsättningar att lyckas med att förverkliga din dröm. Läs mer om hur Lowell kan hjälpa dig.

Lycka till!

 

I vår kunskapsbank har vi samlat bra material för dig som arbetar på eller driver ett företag. Ladda ner material kostnadsfritt.

 

Läs mer om läget i svenskarnas ekonomi i Lindorffanalysen. Ladda hem här!

 

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig? Boka en kostnadsfri rådgivning! 

 
Johan Trybom

Johan Trybom

Johan Trybom är försäljningschef på Lowell med fokus på små och medelstora företag. Han har en bakgrund inom bank och gedigen kunskap inom kreditmarknaden och försäljning. I sin roll är han van vid att prata med personer på olika funktioner med ekonomisk inblick

Företag i tillväxt Att driva företag

Relaterade inlägg