<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Företag i tillväxt

Tre sätt att effektivisera din faktura- och kredithantering

14.06.2018 5 min lästid

Det administrativa arbetet efter att du sålt en vara eller tjänst kan göra stor skillnad för ditt företags kassaflöde och stabilitet. Varje dag som en faktura inte betalas kostar onödiga resurser för dig. Dessutom tar dåliga faktureringsrutiner upp tid som du annars kan lägga på att hitta nya kunder, nya affärsmöjligheter och genomföra leveranser.

Ofta finns hjälpen närmare än man tror. Många företag använder sig av olika leverantörer för olika delar av kredithanteringsprocessen. Kanske anlitar du en leverantör för betalningslösningar, en annan för reskontrahantering och fakturering och en tredje för inkassohantering. Att kartlägga dina behov och vad de olika leverantörerna kan erbjuda är en bra början. Läs hur du förbättrar dina faktureringsrutiner.


Nedan följer tre konkreta tips för en mer effektiv faktura- och kredithantering.

1. Vilken del i kedjan gör störst skillnad för dig?

Företagstjänster5-093209-edited

 

Det finns flera delar i en effektiv kredithantering. Vilken del som är mest intressant för ditt företag att se över beror ofta på i vilken utvecklingsfas du befinner dig i. För nystartade företag är kassaflöde av största vikt. Där kan en bra lösning för factoring eller smidiga betalningar göra stor skillnad och avlasta i den administrativa bördan. För företag som funnits längre och har ett stabilt kassaflöde men som vill effektivisera hantering av sena betalningar, kan en solid påminnelse- och inkassoleverantör göra underverk. Håll koll på 3 nyckeltal påverkar din likviditet - läs mer här.

 

2. Se över vad dina nuvarande leverantörer kan erbjuda

För att minska administrationen är det smart att samla hanteringen så mycket som möjligt. Många skaffar ett reskontrasystem eller en inkassoleverantör för ett syfte utan att känna till vilka möjligheter som finns i systemet eller hos leverantören. Undersök vilka samarbeten som finns mellan olika leverantörer av tjänster i hanteringskedjan. Många leverantörer kan erbjuda sammankopplade system vilket ger ett smidigt och sömlöst flöde. Läs till exempel mer om vårt samarbete med PastellData.

 

3. Utvärdera er tid

En mycket viktig del i effektiviseringsarbetet är att utvärdera hur mycket av din eller dina anställdas tid som fakturering och påminnelsehantering faktiskt tar. Fundera på om denna tid kan göra mer nytta någon annanstans i företaget. Väg in detta när du beslutar vad ni ska fortsätta hantera internt och vad som kanske ska skötas externt. Räkna även med den tid det tar att byta process eller leverantör. En tjänst som inte används kan lätt bli olönsam så se till att du väljer en samarbetspartner som du vet att du kommer att få användning av och kan utvecklas tillsammans med. 

  Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig? Boka en kostnadsfri rådgivning! 

 

Ladda ner e-bok Så får du betalt i tid

 

Christian Severinsson

Christian Severinsson

Christian arbetar som storkundsansvarig, framförallt med strategiska partnerskap och fintech. Han har arbetat inom Lowell i fem år i olika roller, senast som portföljanalytiker och vet vilka åtgärder som gör stor skillnad för företagens kassaflöde.

Företag i tillväxt Säker och snabb betalning Att driva företag

Relaterade inlägg