<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Säker och snabb betalning

Undvik betalningsanmärkningar under semestern

20.06.2018 5 min lästid

Har du beställt varor eller tjänster innan sommaren som du inte hunnit betala innan semestern? Var då extra uppmärksam så att du slipper dyra förseningsavgifter och i värsta fall betalningsanmärkningar. Nedan har vi listat några bra saker att tänka på, så att du kan ta semester och njuta i lugn och ro. Tipsen kan också vara en bra checklista året om.

Gå igenom leveranser och kontakta leverantörer

Har du gjort en beställning men ännu inte fått fakturan? Kontakta leverantörer och hör efter hur mycket den är på och när den kommer. Det kan också vara en bra idé att kontakta leverantörer som du ofta arbetar med för att höra dig för om de ämnar skicka en faktura som du kanske har missat. Läs också hur du undviker bedrägerier.

Koppla autogiro

Har du leverantörer som fakturerar dig eller skickar räkningar regelbundet för varor och tjänster är det klokt att koppla dem till autogiro. På så sätt betalas räkningen automatisk vid förfallodagen, förutsatt att det finns pengar på kontot som du kopplat autogirot till. Finns det inte pengar på kontot får du ofta en avisering om det så att du kan betala på annat sätt.

Ha en buffert

Ha koll på din likviditet och se alltid till att du har en buffert för oförutsedda händelser.


Se till att någon bevakar inkommande post

Har du någon som tömmer och bevakar brevlådan eller postboxen om du är borta? Se till att denna är uppmärksam på om det skulle finnas en faktura bland posten och i så fall meddelar dig om du är borta en längre tid. Gå igenom dina mejl emellanåt så att ingen räkning eller faktura glöms bort där. Se också till att du eller någon vikarie har ett ansvar för ekonomin i ditt företag även under semestern. Det gäller inte bara för att du ska betala det du beställt utan också för att dina kunder inte ska bli efter med betalningar till dig. Läs också hur du skaffar bra faktureringsrutiner.

 

Prioritera dina fordringar

Självklart ska du betala alla dina räkningar i tid. Men för dig som företagare finns det vissa utgifter som är absolut prioriterade. Detta är skatter och avgifter. Betalar du inte dessa i tid växer det snabbt i belopp.

 

Läs mer om läget i svenskarnas ekonomi i Lindorffanalysen. Ladda hem här!


 

 

 

 

 

 

I vår kunskapsbank hittar du guider, analyser e-böcker och andra bra tips för företag. 

Om du inte kan betala

Om du inte har möjlighet att betala dina räkningar eller fakturor just nu, kontakta företaget som har ställt ut räkningen eller fakturan och be om uppskov eller gör upp en avbetalningsplan för att dela upp betalningen. Det är mycket bättre att vara ärlig och ta kontakt för att försöka nå en uppgörelse och på så sätt bibehålla en fortsatt god relation.

 

Sammanfattning

Med små enkla tips om skapar trygghet kan även du som egen företagare skapa möjlighet att kunna vara ifrån din verksamhet och ändå ha full kontroll. Ligg steget före. Kontakta dina leverantörer och koppla autogiron. Se också till att någon bevakar din post under semestern.   

 

Vill du veta hur Lowell kan hjälpa dig? Kontakta oss.

 

Henrika Ehlinger

Henrika Ehlinger

Henrika är Redovisningschef på Lowell i Sverige. Hon har gedigen erfarenhet som controller och redovisningschef på koncernnivå från företag inom sjukvård och finans. Under sin karriär har hon arbetat med det mesta inom ekonomi i olika branscher, vilket givit henne en väldigt god förståelse inom området samt en ödmjukhet inför de utmaningar som finns och vilken kunskap som krävs i hela kedjan.

Säker och snabb betalning Att driva företag

Relaterade inlägg