<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Säker och snabb betalning

Få betalt i tid #1 - Lär känna kunden inför första affären

23.05.2019 5 min lästid

Att du ska få betalt för en vara eller tjänst som du levererar känns såklart självklart. I de flesta fall fungerar allt som det ska. Men när en kund inte betalar kan det snabbt bli besvärligt. Det finns olika anledningar till att betalningar kan bli försenade eller utebli. Två ganska vanliga orsaker är att leverantören inte tagit reda på tillräckligt med information om kunden eller sett till att ha korrekta kontaktuppgifter före leverans. Två till synes ganska enkla åtgärder som gör stor skillnad för ditt företag. 

 

Se till att ha rätt kontaktuppgifter 

När din kund betalar fakturan i tid tänker du kanske inte på vilken information du har om kunden, men om betalning uteblir blir det plötsligt viktigt att veta vem ditt företag gjort affär med. En inaktuell adress kan göra att fakturan kommer på villovägar, och ett felaktigt bolagsnamn eller organisationsnummer fördröjer processen ytterligare om fakturan måste lämnas vidare till inkassoombud.

Försök att redan då ni tecknar avtal få information om:

  • Organisations- eller personnummer
  • E-postadresser
  • Telefonnummer
  • Postadress
  • Rätt bolagsnamn och bolagsform (AB, KB eller HB).

För mer tips om vad du bör tänka på innan du ingår avtal. Läs tipsen från våra jurister.

 

Ta reda på vilken information du behöver - i förväg

Det kan vara bra att ha en checklista över den kundinformation som är nödvändig för er, om försäljningen inte sker på nätet. Vid nätförsäljning måste kunden oftast fylla i nödvändig information redan vid beställnings-/köptillfället. Be kunden att bekräfta att informationen är korrekt. Kom också ihåg att informera kunderna om och vara tydliga med hur ni kommer att använda personuppgifterna.

 

Är din kund kreditvärdig? 

Det blir allt viktigare att göra en kreditkontroll av nya kunder. På så sätt kan du bedöma sannolikheten för att din kund kommer att kunna betala, och undviker otrevliga överraskningar. Det är också ett enkelt sätt att verifiera att informationen i offentliga register överensstämmer med det kunden uppgivit. Det är också viktigt om försäljningen sker online, utan att du träffar kunden. Läs fler tips för dig som säljer på distans. 

Gör du inte kreditkontroll på nya kunder är det ändå bra att kontrollera så att namn och adress stämmer. Det kan göras från fall till fall men också genom att köpa ut listor från leverantörer av adressregister. Dessa uppgifter går ofta att implementera i dina system.

 

Ladda ner e-bok Så får du betalt i tid

 

Uppdatera kundregistret regelbundet

Det låter jobbigt, men det är viktigt att du har en rutin för att uppdatera kundregistret - regelbundet. Flera inkasso- och kreditupplysningsleverantörer erbjuder lösningar för datatvätt, så att dina kundregister uppdateras löpande. Det är också klokt att erbjuda dina kunder möjligheten att själva uppdatera sin kontaktinformation via SMS eller mobilanpassade webbsidor. 

Läs fler tips i vår serie om hur du får betalt i tid:

6 faktorer som underlättar för dina kunder att betala. 
Skapa bra rutiner för din påminnelsehantering.
Se över hanteringen av reklamationer.

 

Vill du veta hur Lowell kan hjälpa dig? Kontakta oss.

 

Lars-Olof Hellberg - Inkassochef

Lars-Olof Hellberg - Inkassochef

Lars-Olof har lång erfarenhet från inkasso- och bankbranschen. Han leder bland annat det team som utvecklar våra inkassoprocesser. Målet är att de ska vara effektiva för dig som företagare, anpassade efter dina kunders förutsättningar och givetvis följa alla lagar och regler. Vi förstår att snabb inkassering av dina utestående fordringar är viktigt för din verksamhet.

Säker och snabb betalning Att driva företag

Relaterade inlägg