<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Företag i tillväxt

Vågar jag expandera? 3 saker att tänka på

27.03.2018 6 min lästid

Drömmen om att ditt företag ska växa till det stora framgångsrika företaget kanske just nu känns långt borta. Rädsla för ett eventuellt misslyckande, är en vanlig anledning till att många företagare inte vågar ta steget och expandera.

Det finns mängder av möjligheter för att expandera ditt företag, men det gäller som sagt att våga. I det här blogginlägget delar jag med mig av tre tips på saker som kan vara bra att tänka på, för att du som småföretagare ska bli mer trygg inför din expansion.

Att planera är A och O

Om du inte vet varför du vill expandera, eller vilket syfte expansionen har kan det bli svårt att lyckas med den. Genom att ha ett definierat syfte och en tydlig målbild, kan du lättare navigera och ta rätt beslut på vägen.

Börja med anledningen till varför du vill eller behöver växa, och bygg sedan vidare på din plan. Med en utförlig plan för din expansion, minimerar du även många risker. Planen ger dig också en bättre överblick över vad du behöver och var de största riskerna ligger, samt hur du kan undvika dessa.

Din plan behöver också innehålla tillvägagångssättet för din expansion.

  • Ska ni utöka på den befintliga marknaden eller går ni in på en ny marknad?
  • Hur ser efterfrågan ut på denna marknad?
  • Vilka typer av resurser kommer att krävas?
  • Vilka ekonomiska risker innebär en expansion och hanterar ni dem?
  • Finns det andra risker du kan identifiera?

Planen är alltså superviktig för att du ska lyckas växa ditt företag. Nedan kommer mer utförliga förklaringar för några saker som är viktiga för dig att tänka igenom och få med i din planering. 

Vilka resurser kräver din expansion? 

Beroende på hur du väljer att växa ditt företag, så finns det olika typer av resurser som kan behövas. Har ditt företag endast funnits online och nu vill öppna en fysisk butik, eller är det tvärtom? Kanske ska du anställa din första person. Att expandera fysiskt, till exempel öppna din första fysiska butik, kräver att du måste tänka på faktorer såsom eventuella lokalhyror, inredning och personal på ett annat sätt än om du tidigare endast har haft butik online.

Om du istället går åt andra hållet, från en fysisk butik till att växa din verksamhet till webben kan det vara andra saker som är viktiga att tänka på. Kommer du driva mycket försäljning online som gör att du behöver ett större lager? Hur underhålls hemsidan och finns den kompetens du behöver inom företaget? Om inte, fundera på om du behöver anställa kompetens eller om det ansvaret ska ges till tredje part. Vill du veta mer om försäljning på distans, läs våra tips om distanshandel här.

Hur ska du finansiera?

Det är alltså viktigt att undersöka vad du behöver för resurser för att din expansionsresa ska vara möjlig. Behöver du anställa, införskaffa inredning, ordna ett större kontor eller kanske en helt ny lokal? När du har detta klart, behöver du fundera på hur detta ska finansieras. Har du tillräckligt med kapital eller behöver du finansiering i form av lån, en extern part eller någon annan typ av finansiering? När företaget växer så ökar även utgifterna, vilket gör att ditt behov av kapital ökar.

Ett annat bra tips för att lyckas med din tillväxt är att se till att du har en likviditetsbudget. Detta gör att du bättre kan hålla koll på företagets kommande in- och utbetalningar. Likviditetsbudgeten ger dig en bra överblick för när du kan förvänta dig att få in pengar igen efter utökade kostnader som tillkommer på grund av ny personal, lokalhyra och så vidare. Om du tidigare har fakturerat i efterskott, kanske du upptäcker att du behöver ändra till förskottsfakturering, eller att du behöver se över din budget på något annat sätt för att lyckas med din expansion. Vill du veta mer kring fakturering kan du läsa det här inlägget. 

Sammanfattning

Att expandera kan till en början kännas läskigt, riskfyllt och svårt. Men med bra planering är det möjligt att minimera eller till och med eliminera flera av riskerna. Genom att definiera ett tydligt syfte, tänka igenom vilka resurser som krävs för din expansion och hur du ska finansiera den har du kommit en bra bit på vägen.

Du kan också läsa mer i vår handbok för företagaren som vill växa hälsosamt. Klicka nedan för att ladda ner den!

Ladda ner vår handbok för företagaren som vill växa

 

Vill du veta hur Lowell kan hjälpa dig? Kontakta oss.  

Johan Trybom

Johan Trybom

Johan Trybom är försäljningschef på Lowell med fokus på små och medelstora företag. Han har en bakgrund inom bank och gedigen kunskap inom kreditmarknaden och försäljning. I sin roll är han van vid att prata med personer på olika funktioner med ekonomisk inblick

Företag i tillväxt Att driva företag

Relaterade inlägg