<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Svenskarnas ekonomi

Så missar du inga fakturor under semestern

18.06.2020 6 min lästid

Vi är nog många som förberett oss på en sommar på hemmaplan men som i och med de lättade reserestriktionerna börjat drömma om att resa bort lite på semestern ändå. Särskilt för den som arbetat hemifrån de senaste månaderna kan det kännas lockande med ett miljöombyte. Något som kan vara bra att tänka på inför den eventuella resan är att ha koll på kommande fakturor och betalningar, så att inte påminnelser och krav möter dig i brevlådan när du kommer tillbaka hem efter semestern. I detta blogginlägg listar vi några förslag på enkla åtgärder för att undvika en bortglömd faktura och onödiga påminnelseavgifter.

Gå igenom mailen

Kontrollera din mail, kanske det ligger någon faktura kvar där? Även om den inte ska betalas riktigt än kan det vara en god idé att lägga in fakturan för betalning i din internetbank direkt, så att du inte riskerar att glömma förfallodagen.

Ett tips är att aktivera autogiro för alla fakturor som har den möjligheten. Då riskerar du inte att missa några betalningar, så länge du ser till att det finns pengar på kontot, förstås.

 

Trängselskatter och parkeringsböter kan bli dyra om man glömmer

Några städer i Sverige har trängselskatter och broavgifter som ska betalas i efterhand. Om du rest med bil i Stockholm, Göteborg, Sundsvall eller Motala kan du få en faktura. Förseningsavgifterna för dessa brukar vara höga, så håll utkik efter avin så att du inte missar den.

Får du en parkeringsbot har du bara 8 dagar på dig att betala, så för att inte riskera att den glöms bort – betala direkt. Innan du parkerar bilen för en längre tid, var säker på att du inte står parkerad på en städgata eller om det finns några andra regler som påverkar parkeringen när du är borta. Många parkeringsautomater är ersatta av olika appar i telefonen. Kom ihåg att du i många appar både kan förlänga och avsluta din parkeringstid. Håll koll på detta så att du inte står parkerad utan att betala eller glömmer att avsluta parkeringen i appen när du lämnar. 

 

Fakturor som inte kommer varje månad

Vissa räkningar, som exempelvis försäkringar, kan komma års- eller kvartalsvis. Gå igenom ifall du kan vänta dig en sådan under semestern. Det kan vara bra att be leverantören att göra om sitt utskick till månadsvis faktuering, dels för att man då har koll på att den kommer varje månad, men också för att det kan underlätta när man planerar sin budget.

Har du ett företag? Läs vår checklista om att undvika bedragare under ledigheten.

 

Ha koll på kontot när du är på resande fot 

Se till att du har internetbank och Bank-ID nedladdat och fungerande på mobilen. Du vet väl att du regelbundet måste förnya ditt Bank-ID? Med uppkoppling i mobilen och tillgång till din bank kan du enkelt gå in och godkänna e-fakturor, se till att det finns täckning för autogiron, flytta pengar mellan konton och dessutom spärra kort om du skulle förlora dem.

 

Om du ändå missar att betala 

Om du trots allt missar en faktura, eller om omständigheterna gjort att du inte kan betala, är vårt bästa råd att alltid ta kontakt med leverantören, eller inkassobolaget om fakturan hunnit lämnas vidare. Annars finns risk att fakturan går vidare till Kronofogden och du riskerar att få en betalningsanmärkning. Ofta går det att finna en lösning som fungerar för både dig och din leverantör.

 Läs fler tips om hur du undviker betalningsanmärkningar.

 

Vill ni veta mer om Lowells tjänster för företag?  Kontakta oss!

 

Lowell Sweden

Lowell Sweden

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018.

Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Svenskarnas ekonomi Ditt företags ekonomi Coronaspecial

Relaterade inlägg