<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Att driva företag

Summering av Black Week

06.12.2018 5 min lästid

Hur mycket ökade försäljningen under Black Friday? Vilken påverkan har det på handeln och miljön? I en serie artiklar har vi tagit upp ämnen kopplade till e-handel och fenomenet Black Friday. Inför julhandeln är det nu dags att summera aktiviteterna under hela Black Week. 

Det är självklart svårt att få en exakt bild av hur försäljningen under Black Week har sett ut, men att det fortfarande är en stor försäljningsvecka, både på nätet och i fysisk butik, är helt klart oavsett vems siffror man ska tro på.

 

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig? Boka en kostnadsfri rådgivning! 

 

Något mindre ökning än väntat

Enligt e-handel.se som hämtar data från ca 400 svenska nätbutiker blev försäljningsökningen under Black Friday något mindre än väntat, men sammanlagt under hela ”Black Week”, blev ökningen högre än prognoserna visat. På själva Black Friday ökade försäljningen med 15% jämfört med förra året, medan försäljningen under hela veckan ökade med 34%. Orderingången under Black Friday ökade med 8%

Störst ökning under Black Week gjordes under torsdagen med hela 81% jämfört med förra året. Också söndagen och onsdagen var starka dagar försäljningsmässigt med en ökning på 48% respektive 43%. Den starka utvecklingen under Black Week bidrog däremot till att försäljningsökningen för Cyber Monday blev betydligt lägre än väntat, 18% jämfört med prognoser runt 25%.  Vi kan nog konstatera att många butiker, både fysiska och nätbutiker, var med på tåget i år med erbjudanden under hela Black Week. Det blev verkligen startskottet på julhandeln. Läs min artikel om vad du bör tänka på vid distanshandel. 

Läs våra tips om hur du förbereder din e-butik inför försäljningstoppar såsom julhandeln.

Ladda ner vår guide om hur du förbereder din e-handel!

 
E-handeln driver försäljningsökningen

Enligt PostNord sålde den totala handeln för 6,7 miljarder SEK under Black Friday, en ökning från föregående år med 27% (1,4 miljarder SEK). Samtidigt ökade paketvolymerna med 25%, vilket tyder på att det var e-handeln som drev försäljningen. Eftersom ordervärdena inom e-handeln hela tiden ökar i takt med att förtroendet för e-handeln ökar, så stod förmodligen e-handeln för hela ökningen på 27% och gjorde troligen också att butikshandeln gick ner under Black Friday jämfört med förra året. Detta stöds också av en analys som HUI Research gjort som visar att köpcentrum hade 3% färre besökare under Black Friday i år än förra året. Man kan verkligen fråga sig vilken påverkan denna förflyttning från butik till e-handel får för miljön med ökade transporter och förpackningsmaterial? Läs tidigare blogginlägg ur samma serie.

Avslutningsvis lite kuriosa. 64% av alla köp i Norden under Black Friday gjordes från mobiltelefoner. De mest populära rekommenderade produkterna, alltså de rekommenderade produkter som klickades på flest gånger under Black Friday i Norden var jeans med hög midja för kvinnor. (I USA var det s.k. ”Butt-lift” underkläder..)

I vår kunskapsbank hittar du kostnadsfria guider, e-böcker och annat material för dig som arbetar på eller driver ett företag.

Läs mer om läget i svenskarnas ekonomi i Lindorffanalysen. Ladda hem här!

Kontakta mig!

 

Lowell Sweden

Lowell Sweden

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018.

Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Att driva företag Distansförsäljning

Relaterade inlägg