<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Nyheter och analyser

Spaning från fastighetsmässan i Kista

11.03.2019 5 min lästid

Vad händer inom fastighetsbranschen? Hur allvarligt är läget? Vad fokuserar byggföretagen på? Läs min spaning från nordens ledande fastighetsmässa. 

Förra veckan var det återigen dags för årets stora fastighetsmässa i Kista, som i år faktiskt fyller 10 år. Jag besökte mässan under två dagar och fick med mig mängder av inspiration och intressanta inspel. Mässan erbjöd intressanta seminarier med kända talare, 280 utställare och mycket mer. Nedan lyfter jag några intressanta ämnen från mässan.

Inbromsning eller kris på väg?

Seminarium med Anders Borg.

Anders Borg pratade om problematiken med det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Enligt honom kommer detta bland annat leda till att USA troligen kommer gå hårt mot Tyskland som idag producerar ca 450 000 bilar i Kina, i stället för i USA. Det kommer i sin tur påverka svenska biltillverkare, som har stora delar av sin produktion i Kina. Anders Borg bedömer att år 2030 kommer 40 % av världens tillgångar ägas av kineser.

Nästa ämne som Borg lyfte fram var urbaniseringen. Andelen människor som flyttar från landsbygd till städerna ökar var varje år, både runtom i Europa och i Sverige. I Sverige sker denna flytt framförallt till våra storstadsområden Stockholm, Göteborg och Malmö. Bostadsbristen har aldrig varit mer påtaglig och Anders Borg menar att en av lösningarna är att bygga ännu mer på höjden, helst innanför tullarna och i närförorter. Detta för att invånarna ska kunna ta sig till och från arbetet till fots eller kommunalt. Det ger även positiva miljöeffeker.

Sista ämnet handlade om det nya stora affärsområdet: Dataspelbranschen. Anders nämnde företag inom denna bransch som på så kort tid som en månad kan få 50 miljoner nya användare och värderas lika högt som stora väletablerade bolag. Läs också vår blogg med tips för företag under tillväxt.  

 

Miljöpåverkan

Seminarium med Gunnar Hagman vd för Skanska Sverige.

Gunnar Hagman fokuserade mycket på Skanskas miljöarbete under sitt föredrag. Han konstaterade att byggföretagen står för ca 20 % av världens totala koldioxidutsläpp. Det innebär att byggbolagen måste fokusera på detta och ha en tydlig plan för hur de kan arbeta för att minska sin miljöpåverkan.

Han berättade bland annat om ett intressant pilotprojekt, där de använde Volvos självkörande lastbil (utan chaufför), för att kunna mäta effektiviteten i två viktiga nyckeltal: koldioxidutsläpp och kostnadseffektivitet. Detta projekt visade på en minskning av koldioxidutsläppen med 98 % och en kostnadsreducering på 40 %.

 

En blå-röd bostadspolitisk överenskommelse

Seminarium med Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, och Stefan Attefall, före detta bostadsminister.

Lennart Weiss och Stefan Attefall driver bostadsfrågan på ett väldigt engagerande sätt. Huvudpunkterna i deras engagemang handlar om att underlätta för unga att komma in på hyresmarknaden och att förstagångsköpare ska hjälpas och inte stjälpas. De menar att Finansinspektionen har gjort det väldigt svårt för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden med amorteringskrav, skuldkvotstak och en kalkylränta på 7 %. Dessa två talare delade med sig av flera förslag på lösningar på detta problem. De har också skrivit ihop en lista med 15 förslag. Om du är intresserade av dessa frågor är ett hett tips att prenumerera på nyhetsbrevet på bostadspolitik.se. Du kan också ladda ner vårt kostnadsfria temanummer om svenskarnas räntekänslighet nedan.

 

Sammanfattning

Flera talare uttryckte att de var pessimistiska med en optimistisk syn rörande utvecklingen inom fastighetsbranschen. Jag noterade också två gemensamma nämnare under de två dagar som jag besökte mässan, nämligen miljö och digitalisering. Det kan låta klyschigt med dessa två ”inneord”, men det som fascinerade mig mest under mitt besök var att de flesta företag har gått från ord till handling och arbetar verkligen aktivt inom dessa områden. 

 

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig? Boka en kostnadsfri rådgivning! 

New call-to-action

Rawand Ali

Rawand Ali

Rawand arbetar som säljare på Lowell. Han arbetar med företag inom flera branscher bland annat bank och finans samt fastighetssektorn och fastighetsutveckling.

Nyheter och analyser

Relaterade inlägg