<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Företag i tillväxt

Skapa tillväxt som småföretagare

09.04.2019 7 min lästid

Att skapa tillväxt i sitt företag kan vara lättare sagt än gjort. Precis när man känner att allting är på plats så ska skatten eller den där leverantörsfakturan betalas, eller så går något sönder. Qred Företagslån är mitt inne i en spännande tillväxtresa. I denna blogg delar de med sig av sina erfarenheter från att vara ett företag under expansion, med allt från hur man kan planera för sin tillväxt till vem man ska lyssna på och hur man vet att man lyckats.

Men först ska vi reda ut hur man kan skapa tillväxt som småföretagare...

 

Hur kan företagaren planera för sin tillväxt?

Precis som med sin privata ekonomi bör man lägga undan en del av företagets intäkter för en regnig dag. Att börja investera i saker under högsäsong eller när man har avslutat en bra affär kan vara lockande, men tänk på att du ska överleva lågsäsongen. Därför vill vi tipsa om att skapa en bra plan och att lägga undan en fast procent varje månad för att kunna växa organiskt och komplettera med stöd av till exempel ett företagslån vid behov. Då blir inte den ekonomiska belastningen lika stor för dig som företagare.

Ett exempel
Du vill ta ett lån för att köpa en maskin för 100 000 kronor till ditt företag. Då kan företagsrådgivaren tänkas fråga om du verkligen behöver låna till hela beloppet eller om du har något eget kapital att investera med. Visar det sig att du kan frigöra 40 000 kronor och bara behöva låna 60 000 kronor av långivaren ökar det dina chanser att få lånet, du får mindre att amortera varje månad och din totala månadskostnad blir lägre.

Ladda ner vår ebok för företagaren som vill växa

Vem eller vilka kan hjälpa mig med min tillväxt?

Efter att ha arbetat med mindre företag i fyra år och genom att själva vara entreprenörer vet vi vilka som är viktigast för en företagares utveckling, nämligen nära och kära!

Familjen och de närmaste vännerna är ofta avgörande när du både ska starta ditt företag och styra det vidare i din tillväxtresa. I med- och motgång finns de där som bollplank och är villiga att hjälpa till. Våga kommunicera och ta hjälp både när det går bra och när det stormar i företaget. Det är då ni blir som starkast! Även en mentor som drivit företag kan vara klokt att ha vid sin sida. Se också till att ta hjälp av en bra revisor i ett tidigt skede.

 

Eventuella hinder som det är bra att ha koll på

Enligt Företagarna och andra organisationer, både i Sverige och internationellt, uppger småföretagare att det finns tre stora utmaningar och hinder för tillväxt. Det är lagar och regler, bristande arbetskraft och finansiering. Det viktigaste man kan göra som företagare är att ha koll på branschspecifika lagar och regler, datum för när skatter och avgifter ska betalas och att anställa rätt kompetens. Det finns som bekant många hinder och utmaningar när man börjar växa, men känner man väl till dem så finns det mycket att vinna. Här är det viktigt att inte du själv står i vägen för ditt företags utveckling. 

 

Hur vet jag om jag lyckats med min tillväxt?

För att veta om du lyckats med din tillväxt är det viktigt att du satt upp mål på kort och lång sikt. När du sedan utvärderar ditt arbete kan du se om du nådde dit du siktade. Vårt tips är att låta det ta tid att sätta upp mål - för veckan, månaden, kvartalet, säsongen och året samt att utvärdera och premiera dig själv och de anställda när målen uppnås.
Lycka till med din tillväxt!

 

Sammanfattning

I denna blogg delar Qred Företagslån med sig av sina erfarenheter från att befinna sig i en tillväxtfas. De ger tips om hur du bör planera för din tillväxt och hur viktigt det är att ta hjälp av nära och kära samt en mentor och en revisor som kan stötta dig genom tillväxtfasen. De tar också upp de vanligaste hindren som du bör ha koll på samt vikten av att sätta kortsiktiga och långsiktiga mål. 

Vill du veta mer om hur Lowell kan hjälpa dig?

 

Det här inlägget har skrivits i samarbete med sakkunniga på Qred Företagslån. Tipsen och råden är deras och har du kommentarer eller vill komma i kontakt med skribenten kan du skicka ett mejl till christian@qred.com eller ringa till 020-150 333.

 qred-logo-untitled

 

Christian Billing

Christian Billing

Christian Billing arbetar som Content Manager på Qred Företagslån. I sin gästblogg delar han med sig av sina och Qreds erfarenheter från att bygga ett företag i tillväxt.

Företag i tillväxt Säker och snabb betalning Att driva företag

Relaterade inlägg