<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Svenskarnas ekonomi

7 enkla ekonomitips inför semestern

26.06.2019 5 min lästid

Snart är det sommar och semestertider. Vi vill tänka på sol, bad och inte behöva fundera på vardagens praktiska frågor som post och räkningar. Men för att verkligen kunna njuta av ledigheten, även i efterhand, kan det vara bra att skapa koll i förväg. För visst vore det otroligt trist att mötas av betalningspåminnelser eller kanske till och med brev Kronofogden när du kommer tillbaka till vardagen igen. Här är några bra tips på hur du kan slippa oroa dig för att missa räkningar under semestern.

1. Tänk igenom dina köp

Gå igenom dina senaste köp. Har du handlat något i en e-handel på faktura? Eller har du anlitat någon hantverkstjänst nyligen? Bevaka de kanaler där fakturan kan dyka upp så att den inte blir liggande. Det kan vara klokt att lägga in fakturan för betalning i din internetbank så snart du får den, så slipper du hålla koll på betalningsdagen. 

 

2. Autogiro på återkommande fakturor

Aktivera autogiro på dina fakturor som du får regelbundet så sköter det sig själv. Har du studielån så är det en bra räkning att ha på autogiro, eftersom påminnelseavgiften är 450 kr. 

 

3. Trängselskatt och broavgifter

Har du varit, eller planerar du att besöka Stockholm, Göteborg eller Sundsvall med bil? Missa inte att du i så fall kan få räkning för trängselskatt eller broavgift som måste betalas. Oavsett hur litet beloppet är från början, kan det bli dyrt då tilläggsavgiften för en missad betalning är på 500 kronor. Har du aktiverat Kivra så kommer dessa räkningar dit. Du får ett mejl när räkningen finns i Kivra. Gå in och kontrollera den och se till att den betalas. 

Läs fler tips om hur du undviker betalningsanmärkningar.

4. Parkeringsböter

Får du en parkeringsbot är det bara 8 dagars betalningstid, så för att inte riskera att den glöms bort – betala direkt. Innan du parkerar bilen för en längre tid, var säker på att du inte står parkerad på en städgata eller om det finns några andra regler som påverkar parkeringen när du är borta. Många parkeringsautomater är ersatta av olika appar i telefonen. Kom ihåg att du i många appar både kan förläga och avsluta din parkeringstid. Håll koll på detta så att du inte står parkerad utan att betala eller glömmer att avsluta parkeringen i appen när du lämnar. 

 

5. Års- och kvartalsbetalningar

Vissa räkningar kommer års- eller kvartalsvis, gå igenom ifall du kan vänta dig en sådan under semestern.

Har du ett företag? Läs vår checklista för att undvika bedragare under ledigheten.

 

6. Banken i mobilen

Gör mobilen till ditt bankkontor. Se till att du har internetbank och Bank-ID nedladdat och fungerande på mobilen. Då kan du enkelt gå in och godkänna e-fakturor, se till att det finns täckning för autogiron, flytta pengar mellan konton och dessutom spärra kort om du skulle förlora dem.

 

7. Om du inte kan betala

Om du har svårt att betala en räkning, ducka inte för det! Ta kontakt med företaget som skickat räkningen och diskutera om det finns en lösning. 

 

Vill du veta mer om våra tjänster? Kontakta oss!

 

Lowell Sweden

Lowell Sweden

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018.

Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Svenskarnas ekonomi Att driva företag

Relaterade inlägg