1. Tänk igenom dina köp
Gå igenom dina senaste köp. Har du handlat något i en e-handel på faktura? Eller har du anlitat någon hantverkstjänst nyligen? Bevaka de kanaler där fakturan kan dyka upp så att den inte blir liggande. Det kan vara klokt att lägga in fakturan för betalning i din internetbank så snart du får den, så slipper du hålla koll på betalningsdagen.
2. Autogiro på återkommande fakturor
Aktivera autogiro på dina fakturor som du får regelbundet så sköter det sig själv. Har du studielån så är det en bra räkning att ha på autogiro, eftersom påminnelseavgiften är 450 kr.
3. Trängselskatt och broavgifter
Har du varit, eller planerar du att besöka Stockholm, Göteborg eller Sundsvall med bil? Missa inte att du i så fall kan få räkning för trängselskatt eller broavgift som måste betalas. Oavsett hur litet beloppet är från början, kan det bli dyrt då tilläggsavgiften för en missad betalning är på 500 kronor. Har du aktiverat Kivra så kommer dessa räkningar dit. Du får ett mejl när räkningen finns i Kivra. Gå in och kontrollera den och se till att den betalas.
Läs fler tips om hur du undviker betalningsanmärkningar.
4. Parkeringsböter
Får du en parkeringsbot är det bara 8 dagars betalningstid, så för att inte riskera att den glöms bort – betala direkt. Innan du parkerar bilen för en längre tid, var säker på att du inte står parkerad på en städgata eller om det finns några andra regler som påverkar parkeringen när du är borta. Många parkeringsautomater är ersatta av olika appar i telefonen. Kom ihåg att du i många appar både kan förläga och avsluta din parkeringstid. Håll koll på detta så att du inte står parkerad utan att betala eller glömmer att avsluta parkeringen i appen när du lämnar.
5. Års- och kvartalsbetalningar
Vissa räkningar kommer års- eller kvartalsvis, gå igenom ifall du kan vänta dig en sådan under semestern.
Har du ett företag? Läs vår checklista för att undvika bedragare under ledigheten.
6. Banken i mobilen
Gör mobilen till ditt bankkontor. Se till att du har internetbank och Bank-ID nedladdat och fungerande på mobilen. Då kan du enkelt gå in och godkänna e-fakturor, se till att det finns täckning för autogiron, flytta pengar mellan konton och dessutom spärra kort om du skulle förlora dem.
7. Om du inte kan betala
Om du har svårt att betala en räkning, ducka inte för det! Ta kontakt med företaget som skickat räkningen och diskutera om det finns en lösning.