<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Företag i tillväxt

Inkasso och betalningsanmärkning - inte första steget om en kund inte betalar

25.04.2019 8 min lästid

Oavsett om du själv har tagit ett företagslån eller på något annat sätt köpt en produkt eller tjänst och inte kan betala, eller om du har en kund som inte kan betala, så skapar det stress, irritation och obehag. Situationen är tyvärr inte ovanlig men det gör också att det finns bra och beprövade åtgärder i ett samhälle som på många sätt är beroende av krediter. Det är lätt att tro att obetalda fakturor går direkt till inkasso, men det finns flera steg på vägen till betalning.

De flesta större företag och långivare arbetar med någon form av inkassohantering innan ärendet går vidare till inkassobolag eller Kronofogden. För mindre företag kan det ofta vara mer kostnads- och tidseffektivt att ta hjälp av inkassobolag redan i påminnelsestadiet. Vad är inkasso? Läs mer här.Vi har intervjuat Josefin och Fredric som arbetar som företagsrådgivare på Qred Företagslån, om hur de  arbetar med att hjälpa sina kunder som har svårt att hålla sig till sin avtalade betalningsplan. 

 

fredric-qred-foretagslan-1josefin-foretagsradgivare-qred-2Fredric och Josefin är företagsrådgivare och ansvariga för inkassohanteringen på Qred Företagslån.

 

 

 

Vad gör ni när ni märker att en kund har svårt att hålla sig till betalningsplanen?

Till att börja med försöker vi få kontakt med kunden för att höra vad som kan ha hänt, men även för att starta en diskussion kring när kunden faktiskt kan betala. Om man inte klarar att lösa hela det saknade beloppet direkt så kanske man kan betala in ett lägre belopp, för att ge sig själv en möjlighet att komma ikapp. Att skicka över ärendet till inkasso är alltså inte det första som händer, vilket många tror när de ser att de är försenade med en betalning. 

Vårt system fångar upp och flaggar kunder i olika kategorier beroende på hur sena de är med sin betalning. Detta gör att vi kan rikta åtgärder som passar den kunden bäst och hitta den optimala lösningen. Om kunden endast betalar kostnaderna för lånet kan vi invänta amorteringen tills dess att kunden kan betala av på själva lånet. Om problemen förefaller långsiktiga försöker vi proaktivt förhindra framtida problem med omläggningar av betalningsplanen genom att förlänga återbetalningsperioden. 

En stor del i att kunder hamnar i betalningssvårigheter är att det saknas rutiner i företaget. Du kan läsa mer om det i Lowells inlägg om rutiner för ekonomi.

 

Vad är den största utmaningen i er roll?

Det viktigaste för oss är att komma i kontakt med kunden som inte betalar för att ta reda på varför betalningen uteblivit samt att tillsammans med kunden försöka hitta en bra lösning på situationen. Den största utmaningen är dock att få kontakt med kunden.  Antingen på grund av att vi inte fått uppdaterade kontaktuppgifter av kunden eller för att kunden helt enkelt inte vill prata med oss. Då får vi inte heller någon förklaring till om det kanske har hänt kunden något eller om det är några andra orsaker till att betalningen inte gjorts som vanligt. I vissa fall har kunden blivit sjuk eller skadat sig och får man då inte kontakt kan det bli långdraget.

Inkassohanteringen är samtidigt belönande för att man känner att man hjälper kunder att ta sig igenom ekonomiska motgångar genom att presentera en lösning som passar dennes situation. De största dagliga problemen är dels när kunden inte går att få tag på, samt när en överenskommelse inte hålls. Detta leder till att lösningen kanske inte går att applicera längre, och man måste gå tillbaka till ritbordet.

Ett annat problem är när kunden undanhåller saker från oss, som till exempel att hen har tillgångar och kan betala tillbaka på lånet eller en månadsavgift och inte gör det. Då kommer antagligen påminnelseavgifter och andra kostnader att hopa sig under den tid som kunden i fråga blundar för situationen.Tips! Läs mer om vad du kan göra om du inte kan betala.

 

Hur går det till när ett ärende lämnas över till ett inkassobolag?

Om en kund inte betalat enligt den betalningsplan som avtalades om från början, lämnar vi över ärendet till inkassobolag för ytterligare inkassoåtgärder. Då har vi skickat ut påminnelser på både sms och e-post, samt ett uppsägningsbrev som talar om att lånet kommer sägas upp snart och att vi trots detta inte mottagit någon betalning. Utöver det ringer vi alltid till de kunder som ligger efter med sin betalningsplan för att se om vi kan lösa det tillsammans. Många gånger har kunden inte heller återkommit till oss eller sökt någon kontakt med oss.

När vi överlämnar ett ärende till vår inkassopartner Lowell, saknar vi alla möjligheter till en lösning hos oss. Lowell har expertisen och verktygen för att komma vidare med ärendet.Som kund måste man också komma ihåg att man kan hjälpa sig själv genom att starta en dialog med oss. Stick därför inte huvudet i sanden! Svara på kontakter eller sök själv kontakt. Då kan vi ofta hitta en lösning.  Ladda ner vår handbok för företagaren som vill växa

 

Är du företagare och behöver hjälp med din egen inkassohantering kan du läsa mer om det på sidan för inkassotjänster.

Lycka till med ditt företagande!

 

Vill du veta hur Lowell kan hjälpa dig? Kontakta oss.

 

Det här inlägget har skrivits i samarbete med sakkunniga på Qred Företagslån
Lowell Sweden

Lowell Sweden

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018.

Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Företag i tillväxt Säker och snabb betalning Att driva företag

Relaterade inlägg