Med över 100 års erfarenhet i ryggen vet Lowell vad som krävs för att nya affärsidéer ska ta fart och hur riskerna i ett snabbväxande bolag kan minskas. För även om mycket är nytt i den stekheta fintech-branschen, finns det grundläggande sanningar som aldrig förändras. Inte minst det faktum att ett bolag behöver trygghet och stabila intäkter för att kunna växa. Det är här som Lowell kommer in i bilden.
Vi bad Lowells Sverigechef Erika Rönnquist Hoh berätta mer om fintech och hennes tankar kring framtiden.
- Vi ser på det som att vi skapar strategiska allianser där tradition och innovation knyts samman. När det gäller startups kan vi bistå med snudd på hela det ramverk som ett fintech-bolag behöver i form av tillgång till jurister, erfarenhet av kredithantering, analys, prisbelönt kundservice och förmåga att skräddarsy lösningar i en hårt reglerad bransch.
Det är också denna bredd som gjort att företag som Bambora och Lendify valt att integrera Lowell som en viktig del i sina egna affärsmodeller.
Läs mer om hur vi hjälper små- och medelstora företag.
Samarbetet med Bambora, som numera kommit att bli en global spelare inom betallösningar, bygger på ett nära samarbete mellan de båda företagen där deras kompetenser kompletterar varandra.
– Bamboras kortterminaler används idag av tiotusentals näringsidkare och många av dem uttryckte en önskan om att på ett enkelt sätt kunna erbjuda sina kunder fakturaköp med möjlighet till delbetalning. Med våra tjänster inom kredithantering kan vi möjliggöra det, i realtid, direkt i butiken och utan att handlaren tar någon kreditrisk, eller behöver lägga tid på administration.
Ytterligare ett spännande fintech-bolag är peer-to-peer-långivaren Lendify, som kopplar ihop långivare med låntagare utan onödiga mellanhänder.
– Finansbranschen handlar om förtroende och för att bli en långsiktig och allvarlig utmanare till storbankerna måste man skapa förtroende bland allmänheten och det tar tid. Det avtal som Lendify har med Lowell som backup service provider skapar en trygghet för både låntagare och investerare. Avtalet innebär att Lowell har kunskap och processer för att ta över hanteringen av lånen, om Lendify mot all förmodan inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare.
Detta samarbete är en del i Lendifys viktiga arbete för att skapa förtroende hos privata investerare och gentemot institutionella investerare. Avtalet hade till exempel en viktig roll i samband med obligationsemissionen som Lendify tog in i maj 2017 på 200 miljoner kronor och utökades med ytterligare 100 miljoner kronor i oktober.
– Om du tittar på startups befinner de sig inte sällan i ett läge där det är riskkapital, snarare än banker, som finansierar deras verksamhet. Åtminstone den första tiden. Ett samarbete med Lowell blir i det läget en tillgång i sig, såtillvida att vi är en etablerad aktör som dessutom uppfyller Finansinspektionens regulatoriska krav.
Svensk fintech på stark frammarsch
Med vår vana av produktutveckling i en miljö där nya teknologier och nya legala förutsättningar tillhör vardagen, har även kommit att innebära att bolaget idag, utöver sin expertis inom kredithantering, får alltfler kunder som anlitar dem i egenskap av att vara specialister på regelefterlevnad, datasäkerhet och riskanalys.
- Som företag har vi alltid varit intresserade av att se vad som finns runt hörnet och att hitta nästa spännande utvecklingsområde. Det är enormt glädjande att kunna konstatera att vi idag kan ge fintech-bolag hjälp på så många olika sätt just tack vare allt det vi gjort sedan vi grundades.