Vi vill ju inte tänka på att det värsta kan hända oss själva eller vår livskamrat. Men om något tråkigt ändå händer, är det bra att inte dessutom behöva oroa sig över om familjen kan bo kvar. Att ha en buffert rekommenderas alltid, men ett annat sätt att skydda ekonomin är att skaffa ett låneskydd.
Låneskydd, eller “bo-kvar-försäkring” som det ofta kallas, är en försäkring som kan tecknas hos din bank i samband med att du ansöker om ett nytt bolån tillsammans med din partner. Låneskyddet kan också utökas om lånet höjs i ett senare skede. Tanken med försäkringen är att långivare, till exempel banken där du har bolånet, vid särskilda situationer såsom allvarlig sjukdom eller skada, ett dödsfall eller i vissa fall arbetslöshet, amorterar bort en del av lånet. Hur stor del av lånet som kan täckas av försäkringen varierar mellan olika banker och storleken på skyddet reglerar hur hög premien att betala blir för dig och din partner. Låneskydd tillhandahålls i vissa fall även av utgivare av blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.
Vad kostar låneskydd
Långivarna har olika regler för hur stor andel av lånet som kan täckas av försäkringen, hur gammal man får vara när försäkringen tecknas samt vad låneskyddet kostar. Det vanligaste är att skyddet kostar omkring 4-8 procent av din lånekostnad per månad, samt att detta läggs på din vanliga månadsbetalning av lånet.
Alternativ till låneskydd
Det finns också andra alternativ till låneskydd, om man vill ha ett skydd vid oförutsedda händelser, till exempel:
- Inkomstförsäkring, som täcker upp en del av inkomstminskningen vid arbetslöshet.
- Sjukförsäkring, om du skulle drabbas av allvarlig sjukdom.
- Livförsäkring, som ger ersättning till efterlevande vid dödsfall.
Vad gäller om du driver ett företag?
För företagare finns ytterligare anledning att planera för oförutsedda händelser. Om olyckan är framme och du blir skadad eller långtidssjuk kan inkomsten snabbt sjunka drastiskt. Värt att poängtera är dock att låneskydd inte omfattar arbetslöshet för egenföretagare. Observera att alla försäkringar har olika villkor, kontrollera med din långivare eller försäkringsbolag vad som gäller i just ditt fall. Fler tips för företagare? Ladda ner vår e-bok!