<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Svenskarnas ekonomi

Låneskydd - bo kvar även om olyckan är framme

21.10.2019 5 min lästid

Vi är ofta duktiga på att försäkra allt från båtar till hundar och mobiltelefoner, men hur skyddade är vi mot större oförutsedda händelser som kan drabba vår vardag? Jag har arbetat nästan 20 år inom inkasso och vet att många kanske kan klara av en olycklig händelse, rent ekonomiskt. Men hur rustade är vi egentligen om flera händelser skulle ske samtidigt? I detta blogginlägg vill jag därför lyfta frågan kring hur skyddad DU är om något skulle hända dig eller din partner?

Möjlighet att bo kvar


Vi vill ju inte tänka på att det värsta kan hända oss själva eller vår livskamrat. Men om något tråkigt ändå händer, är det bra att inte dessutom behöva oroa sig över om familjen kan bo kvar. Att ha en buffert rekommenderas alltid, men ett annat sätt att skydda ekonomin är att skaffa ett låneskydd.

Låneskydd, eller “bo-kvar-försäkring” som det ofta kallas, är en försäkring som kan tecknas hos din bank i samband med att du ansöker om ett nytt bolån tillsammans med din partner. Låneskyddet kan också utökas om lånet höjs i ett senare skede. Tanken med försäkringen är att långivare, till exempel banken där du har bolånet, vid särskilda situationer såsom allvarlig sjukdom eller skada, ett dödsfall eller i vissa fall arbetslöshet, amorterar bort en del av lånet. Hur stor del av lånet som kan täckas av försäkringen varierar mellan olika banker och storleken på skyddet reglerar hur hög premien att betala blir för dig och din partner. Låneskydd tillhandahålls i vissa fall även av utgivare av blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. 

 

Vad kostar låneskydd

Långivarna har olika regler för hur stor andel av lånet som kan täckas av försäkringen, hur gammal man får vara när försäkringen tecknas samt vad låneskyddet kostar. Det vanligaste är att skyddet kostar omkring 4-8 procent av din lånekostnad per månad, samt att detta läggs på din vanliga månadsbetalning av lånet.

 

Alternativ till låneskydd

Det finns också andra alternativ till låneskydd, om man vill ha ett skydd vid oförutsedda händelser, till exempel:

  • Inkomstförsäkring, som täcker upp en del av inkomstminskningen vid arbetslöshet.
  • Sjukförsäkring, om du skulle drabbas av allvarlig sjukdom.
  • Livförsäkring, som ger ersättning till efterlevande vid dödsfall.

 

Vad gäller om du driver ett företag?

För företagare finns ytterligare anledning att planera för oförutsedda händelser. Om olyckan är framme och du blir skadad eller långtidssjuk kan inkomsten snabbt sjunka drastiskt. Värt att poängtera är dock att låneskydd inte omfattar arbetslöshet för egenföretagare. Observera att alla försäkringar har olika villkor, kontrollera med din långivare eller försäkringsbolag vad som gäller i just ditt fall. Fler tips för företagare? Ladda ner vår e-bok!

Ladda ner vår ebok för företagaren som vill växa

Vill du veta mer om våra tjänster? Kontakta oss!

 

Lowell Sweden

Lowell Sweden

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018.

Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Svenskarnas ekonomi Företag i tillväxt Att driva företag

Relaterade inlägg