<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Svenskarnas ekonomi

Ekonomisk ohälsa - ny rapport från Lowell

29.06.2019 4 min lästid

Vi vet att den psykiska ohälsan i samhället ökar för varje år, men en aspekt i debatten som ofta glöms bort är ekonomins påverkan på hälsan och livskvaliteten. Nu släpper Lowellen ny rapport om ett viktigt ämne och ett stort samhällsproblem - ekonomisk ohälsa. Ladda ner den kostnadsfritt här.

Ekonomins påverkan på hälsan

Hur påverkas vi av att ständigt känna en oro för hur pengarna ska räcka till nästa lön, eller hur en plötslig utgift som en trasig bil eller ett dyrt tandläkarbesök ska kunna betalas. I den här rapporten tittar vi närmare på de frågorna, och tyvärr är resultatet oroande.  

Det är ofta de oplanerade händelserna i livet som ställer till det för privatekonomin. En skilsmässa, en längre tids sjukdom eller kanske arbetslöshet. De här händelserna påverkar vår hälsa negativt, och med ekonomin som ytterligare stressfaktor blir det än värre. Men, det går att skapa en förändring och det vill vi på Lowell bidra till.

 

Tysthetskulturen gör saken värre

Med den här rapporten belyser vi också att den tysthetskultur som finns kring ämnet ekonomi, och speciellt kring ekonomiska problem, ofta förvärrar situationen för många. Den skapar en känsla av skam och skuld, vilket förhindrar att människor söker hjälp.

 

Sociala medias roll 

Vi tittar också närmare på den konsumtionshets som finns i vårt samhälle idag. Att lockas till ständig konsumtion och lättillgängliga krediter är en farlig kombination. I vår undersökning kan vi bland annat se att personer som ofta handlar efter inspiration på sociala medier, är överrepresenterade i att ha olika former av krediter och konsumtionslån. Hur kan vi förändra vårt beteende på sociala medier för att inte lockas till spontana inköp? Läs även vårt temanummer i detta ämne.

 

Våra experter kommenterar rapporten

I rapporten medverkar också Ylva Yngveson och Elin Helander med kommentarer och slutsatser. Ylva är privatekonomisk analytiker och krönikör med bakgrund från både Swedbank och Sparbankerna. Elin är kognitionsvetare och arbetar som forskningschef på spar-appen Dreams.

New call-to-action

Vill du veta mer om våra tjänster? Kontakta oss!

 

Tove Gerdin

Tove Gerdin

Tove Gerdin är kommunikationsansvarig på Lowell Sverige. Tove ansvarar för arbetet med Lowells undersökning Betalningsindikatorn som identifierar och belyser trender och data kopplade till hushållens ekonomiska trygghet, betalningsförmåga och konsumtionsmönster.

Svenskarnas ekonomi Betalningsindikatorn

Relaterade inlägg