Ekonomins påverkan på hälsan
Hur påverkas vi av att ständigt känna en oro för hur pengarna ska räcka till nästa lön, eller hur en plötslig utgift som en trasig bil eller ett dyrt tandläkarbesök ska kunna betalas. I den här rapporten tittar vi närmare på de frågorna, och tyvärr är resultatet oroande.
Det är ofta de oplanerade händelserna i livet som ställer till det för privatekonomin. En skilsmässa, en längre tids sjukdom eller kanske arbetslöshet. De här händelserna påverkar vår hälsa negativt, och med ekonomin som ytterligare stressfaktor blir det än värre. Men, det går att skapa en förändring och det vill vi på Lowell bidra till.
Tysthetskulturen gör saken värre
Med den här rapporten belyser vi också att den tysthetskultur som finns kring ämnet ekonomi, och speciellt kring ekonomiska problem, ofta förvärrar situationen för många. Den skapar en känsla av skam och skuld, vilket förhindrar att människor söker hjälp.
Sociala medias roll
Vi tittar också närmare på den konsumtionshets som finns i vårt samhälle idag. Att lockas till ständig konsumtion och lättillgängliga krediter är en farlig kombination. I vår undersökning kan vi bland annat se att personer som ofta handlar efter inspiration på sociala medier, är överrepresenterade i att ha olika former av krediter och konsumtionslån. Hur kan vi förändra vårt beteende på sociala medier för att inte lockas till spontana inköp? Läs även vårt temanummer i detta ämne.
Våra experter kommenterar rapporten
I rapporten medverkar också Ylva Yngveson och Elin Helander med kommentarer och slutsatser. Ylva är privatekonomisk analytiker och krönikör med bakgrund från både Swedbank och Sparbankerna. Elin är kognitionsvetare och arbetar som forskningschef på spar-appen Dreams.