<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2074428562795299&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ekonomisk trygghet

Coronakrisens vinnare och förlorare

11.06.2021 3 min lästid

Ett och ett halvt år efter pandemins start kan vi nu se vad som egentligen hänt med hushållens ekonomi. I vårt senaste temanummer lyfter vi insikter om de ökande ekonomiska klyftorna som följt pandemin. Temanumret bygger på data från vår regelbundna undersökning Betalningsindikatorn som Lowell tar fram tillsammans med Demoskop. 

I början av pandemin (andra kvartalet år 2020) visade vår undersökning att hälften av svenskarna oroade sig för sin framtida ekonomi. Vi såg länder stängas ned, verksamheter som gick under och begreppet permittering hamnade på allas läppar. Men hur blev det sen egentligen?

 

I årets Betalningsindikator som genomfördes under våren 2021 kan vi se hur svenskarnas inställning och beteende kopplat till ekonomi utvecklats under året som passerat. Rapporten visar att den ekonomiska oron sjunkit något jämfört med i början av pandemin. Och fler uppger att de ser ljusare på framtiden, men det gäller inte alla. 

 

I vårt senaste temanummer lyfter vi data som tydligt visar att pandemin har både ekonomiska vinnare och förlorare. Bland de grupper som redan hade det tufft innan pandemin har många fått en än mer otrygg ekonomisk situation, medan de som hade en god ekonomisk trygghet innan pandemin nu fått det ännu bättre. Och det är en åldersgrupp sticker ut som de största förlorarna, både vad gäller den ekonomiska situationen och framtidstron. 

New call-to-action

 

Tove Gerdin

Tove Gerdin

Tove Gerdin är kommunikationsansvarig på Lowell Sverige. Tove ansvarar för arbetet med Lowells undersökning Betalningsindikatorn som identifierar och belyser trender och data kopplade till hushållens ekonomiska trygghet, betalningsförmåga och konsumtionsmönster.

Ekonomisk trygghet Betalningsindikatorn Analyser

Relaterade inlägg