Du som driver ett mindre företag är säkert van vid att ständigt hålla många bollar i luften och att ta majoriteten av alla beslut själv. Men om du vill att ditt företag ska växa, kommer det bli svårt att klara allt själv. Det blir helt enkelt för mycket att hålla ordning på. Därför behöver du som företagsägare utvecklas i takt med att ditt företag gör det.
Ladda ner vår e-bok för att läsa om vanliga utmaningar för företag i tillväxt!
Det är stor skillnad på att vara ledare för ett företag med två anställda, jämfört med att leda 15-20 personer. Med fler anställda kommer större ansvar, fler och mer komplexa beslut samt mer administration.
För att hantera ett företag i tillväxt är det viktigt att ditt ledarskap förändras i takt med företaget. Ledarskapet kan förstås behöva förändras på flera sätt, men i det här blogginlägget har jag valt att fokusera på tre viktiga delar, nämligen delegering, tillit och att ta hjälp utifrån.
Det ska vara kul att bygga och driva företag. Du som företagsägare vill säkerligen helst fokusera på din kärnverksamhet - det du gör allra bäst. Det är däremot svårt att komma ifrån att företagande innebär en hel del administrativt arbete och risken är stor att du fastnar med administrativa uppgifter. Då är det viktigt att påminna dig om att du inte behöver göra allting själv.
Det är lätt hänt att många som startar företag känner att de behöver klara av och göra allt själva. Det kan såklart ha med kostnader att göra, men många gånger handlar det säkert också om viljan att ha kontroll. Men en viktig del i att växa är att våga delegera ansvar och arbetsuppgifter. Läs också vår artikel om att leda en lärande organisation.
Det är viktigt att våga lita på sina medarbetare och även ge dem ansvar, annars finns det risk att du blir din egen bromskloss. Det finns bara ett visst antal timmar på ett dygn, om du då ska klara av allt när uppgifterna blir tyngre och besluten mer komplexa är risken stor att du inte orkar. Eller att arbetsuppgifterna drar ut alldeles för mycket på tiden och att kunder och leveranser blir lidande.
Gör en kompetensinventering av dina medarbetare och se över organisationen. Personer i din organisation kan bidra med mycket kunskap, kompentens och erfarenhet som du kanske inte tänkt på och som kan vara av nytta för företaget.
Bara för att du driver ett företag innebär det inte att du behöver och förväntas kunna allt. Anledningen till att du startade företaget är troligen att du är skicklig inom ett visst område och har kunder som uppskattar din kunskap. Din tid är värdefull. Därför kan det många gånger vara billigare att ta hjälp utifrån, än att du lägger otaliga timmar på viktiga uppgifter som du inte är expert på. All hjälp behöver dessutom inte kosta pengar. Eftersom du besitter värdefull kompetens inom ditt område, kan du kanske byta kunskaper om du tänker smart.
I Tillväxtverkets rapport från 2017 lyfts det bland annat fram att regler kring sjuklöner är en av tidstjuvarna som många mindre företag har en utmaning med. Även att sätta sig in i regler som omfattar anställning och uppsägning tar tid. Att följa lagar och regler är oerhört viktigt för ditt företag, framförallt om du har tillväxtambitioner. I många fall kan det därför vara mer lönsamt att ta hjälp utifrån än att försöka hantera komplicerade uppgifter själv.
I takt med att ditt företag växer och förändras, behöver även du som ägare och ledare hänga med i samma takt. Om du tar alla beslut och sköter all administration på egen hand, kommer det att bli svårt i takt med ditt företag växer. I det här inlägget har vi tagit upp tre faktorer som kan underlätta i tillväxtfasen - nämligen att delegera ansvar, tillit och att våga ta in hjälp utifrån.
Vill du fördjupa dig mer i vanliga utmaningar för mindre företag i tillväxt? Ladda ner vår e-bok!